Ο ανανάς είναι πιθανόν να προέρχεται από την Βραζιλία, αλλά έχει παρών σε ολόκληρη την τροπική Αμερική όταν ο Κολόμβος το ανακάλυψε στο νησί της Γουαδελούπης το 1493 για το δεύτερο ταξίδι του. Ο ανανάς ευδοκιμεί κάτω από ομοιόμορφη ζεστή θερμοκρασία όλο το χρόνο 16-30 βαθμούς Κελσίου. Ενώ το φυτό θα μπορούσε να επιζήσει πάνω από 30 βαθμούς, σημαντική βλάβη των φύλλων θα αποδυναμώσει σοβαρά το φυτό. Στους 40 βαθμούς Κελσίου το φυτό καταστρέφεται. Ο ανανάς έχει ένα εύθραυστο ριζικό σύστημα το οποίο απαιτεί ένα καλά στραγγισμένο έδαφος.Υπάρχουν 4 τρόποι πολλαπλασιασμού του ανανά. Παραφυάδες που προκύπτουν κάτω από το έδαφος, παραφυάδες που προέρχονται από τις μασχάλες των φύλλων, ρίζες από τον ίδιο τον καρπό ή κατά μήκος του στελέχους κάτω από το φρούτο και από την κεφαλή του καρπού. Και οι τέσσερις τύποι δουλεύουν, αν και τα ριζώματα και οι παραφυάδες προτιμώνται στο εμπόριο.
Ο ανανάς υφίσταται ενός ειδικού τύπου φωτοσύνθεσης που ονομάζεται CrassulaceanAcidMetabolism. Αυτό είναι μια μεγάλη προσαρμογή, διότι επιτρέπει στο φυτό να διατηρήσει την υγρασία. Αυτό το πετυχαίνει με μια απλή διαδικασία. Το βράδυ ανοίγουν τα στομάτια κάτω των φύλλων και επιτρέπουν στο διοξείδιο του άνθρακα να περάσει και το αποθηκεύουν ως μηλικό οξύ  το οποίο χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν τα στομάτια είναι κλειστά και το φυτό υφίσταται φωτοσύνθεση.
Pineapple-Crop-Peeled Pineapple 001dsc_1950Untitled-
 
Πολλαπλασιασμός του ανανά από την κεφαλή του φρούτου. Ο ανανάς  έχει δύο διαφορετικά είδη των ριζών. Πρώτον  έχουν τις ρίζες χώμα που ξεκινούν από την βάση του μίσχου και μεγαλώνουν για να σχηματίσουν το υπόγειο σύστημα ρίζας. Δεύτερο είναι μασχαλιαίες ρίζες που σχηματίζονται στις μασχάλες των φύλλων. Αυτές οι ρίζες είναι μια μεγάλη προσαρμογή για το φυτό, επειδή επιτρέπει την άμεση απορρόφηση νερού και θρεπτικών συστατικών. Στην άκρη των μασχαλιαίων ριζών είναι μη ξυλοποιημένος λευκός ιστός που επιτρέπει την απορρόφηση. Διαλέξετε ένα ανανά με πράσινα υγείες φύλλα. Τα φύλλα πρέπει να είναι χωρίς μαύρα στίγματα γιατί υποδηλώνει προσβολή από έντομα. Κρατάτε σφικτά τον καρπό και στρίψετε με δύναμη την κεφαλή μέχρι να αποκολληθεί από τον καρπό. Καθαρίστε μερικά φύλλα από την κεφαλή μέχρι να φανούν οι μασχαλιαίες ρίζες. Τοποθετήστε την κεφαλή σε ένα δοχείο με νερό το οποίο θα το αλλάζεται τακτικά (3-4 μέρες) και σε 2-3 εβδομάδες θα μεγαλώσει το ρίζωμα και θα μπορείτε να το φυτέψετε σε γλάστρα.  Ο ανανάς χρειάζεται μέχρι και 2 χρόνια να δώσει καρπό