ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σε αυτό το ποστ θα σας εξηγήσω πια καλλιεργητική μέθοδο και πια οργανικά προϊόντα  χρησιμοποιώ στα λαχανικά για Βιολογική καλλιέργεια. Μετά από πολλές προσπάθειες πολλών χρόνων και αρκετό διάβασμα διαπίστωσα τα πιο κάτω.

  • Εδαφοκάλυψη. Η εδαφοκάλυψη είναι ίσως λόγο και των κλιματικών αλλαγών που έχουμε στην Κύπρο ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες. Προσπάθησα διάφορα υλικά όπως νάιλον πλαστικό, μαύρο ύφασμα εδαφοκάλυψης και άχυρο. Το νάιλον είχε πολλά προβλήματα  που πιστεύω οφείλονταν στη μη επαρκή αναπνοή του εδάφους. Το μαύρο ύφασμα εδαφοκάλυψης έπρεπε να ξεριζώσεις τα φυτά για μπορέσεις μετά να το οργώσεις. Το άχυρο επέτρεψε σε κάποια ζιζάνια να βλαστήσουν με μετά ξεκίνησε να φυτρώνει σιτάρι. Το καλύτερο με διαφορά υλικό είναι το ρολό χαρτόνι (ΟΝΤΟΥΛΕ). Επιτρέπει στο έδαφος να αναπνέει, μας κρατά αρκετή υγρασία και το κυριότερο όταν τελειώσει η παραγωγή το οργώνεις και δεν το απομακρύνεις.

  • Στο έδαφος πάντα πριν γίνει φύτευση πρέπει να ενσωματωθεί οργανική ύλη ώστε να έχουν θρεπτικά συστατικά τα φυτά μας. Για αρκετά χρόνια τώρα χρησιμοποιώ κομπόστα γαιωσκώληκα. Περιέχει σε ισορροπημένη μορφή σχεδόν όλα τα αμινοξέα που χρειάζεται το φυτό για να δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη πρωτεΐνη. Συνολικά περισσότερα από 36 στοιχεία. Όπως θα δείτε και στο βίντεο την αναμιγνύω με ζεόλιθο και βιοάνθρακα (biochar). Ο ζεόλιθος δημιουργεί καλύτερη σύσταση στο έδαφος και αποδεσμεύει υγρασία και θρεπτικά συστατικά που κατακρατεί με αργό ρυθμό στο φυτό. Ο βιοάνθρακας δίνει τροφή στους μικροοργανισμούς του εδάφους. Προσθέτουμε επίσης αιματάλευρο το οποίο είναι πλούσιο σε άζωτο, και θρυμματισμένα κογχύλια που προσφέρουν μαγνήσιο και ασβέστιο. Σαν κερασάκι στην τούρτα βάζουμε στη ρίζα του φυτού μυκόριζα και τριχόδερμα.

  • Για την ανάπτυξη των φυτών μας χρησιμοποιούμε οπωσδήποτε Ενεργούς Μικροοργανισμούς. Βοηθούν στη μετατροπή της οργανικής λίπανσης μας σε ανόργανη που είναι αφομοιώσιμη μορφή για τα φυτά. Επίσης στην ριζόσφαιρα του φυτού απωθούν τα παθογόνα. Η χρήση του Βακίλου Θουριγγίας είναι απαραίτητη. Πρώτα θα πρέπει για τουλάχιστο 3-4 μέρες να ενεργοποιήσουμε το Βάκιλο σε μελάσα. Η κομπόστα  τσαγιού πρέπει να γίνετε το λιγότερο κάθε 15 μέρες και να ψεκάζεται.

Είναι πολλά που μπορούν να γραφτούν εδώ  και γεμίσουμε πολλές σελίδες. Αυτά τα λίγα και καλές σοδειές.