ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ

ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ

Το έδαφος μας σήμερα γνωρίζουμε κατοικείται από διάφορους  μικροοργανισμούς οι οποίοι είναι σε θέση να θρέψουν τα φυτά μας και να καλύψουν όλες τους τις ανάγκες καθώς επίσης να τα προστατεύσουν  από διάφορες αρρώστιες.

Για να μπορέσει να συμβεί αυτό θα πρέπει εμείς να ξεκινήσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Ο πρωταρχικός μας στόχος είναι να αποκαταστήσουμε τη βιοποικιλότητα του εδάφους. Όσο επιστρέφουν μικροοργανισμοί στο έδαφος θα βλέπετε διαφορά στο έδαφος σας αλλά και στα φυτά σας. Κάποια σημεία όπως υπερυψωμένα κρεβάτια έχουν άμεση ανταπόκριση αλλά καλλιέργειες από φρουτόδεντρα θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο. Η ανταπόκριση του εδάφους περισσότερο θα εξαρτηθεί από τις πρακτικές που χρησιμοποιήσετε την προηγούμενη χρονιά. Αν την προηγούμενη χρονιά είχατε χρησιμοποιήσει χημικά λιπάσματα και χημικά για ψεκασμό ίσως χρειαστείτε περισσότερο από ένα χρόνο για να δείτε αποτελέσματα. Αυτοί που χρησιμοποιήσουν οργανική λίπανση και φυσικά σκευάσματα  για ψεκασμό δεν θα χρειαστούν μεγάλη προσπάθεια.

Πως όμως θα έχουμε αυτά τα αποτελέσματα. Είναι πάρα πολύ απλό χρησιμοποιήστε κόμποστ, εδαφοκάλυψη (σάπια φύλλα, αλεσμένα ξύλα) και τσάι κομπόστας. Αυτά είναι τα εργαλεία που αν τα χρησιμοποιήσουμε με τις κατάλληλες πρακτικές θα έχουμε μεγάλα οφέλη στο έδαφος μας και κατ’ επέκταση στα φυτά. Χρησιμοποιήστε το κατάλληλο κόμποστ, απλώστε με σωστό τρόπο την εδαφοκάλυψη σας και με τα κατάλληλα οργανικά υλικά και εφαρμόστε κομπόστα τσάι. Αν χρησιμοποιήσουμε σωστά αυτά τα εργαλεία τότε μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα χημικά λιπάσματα και σκευάσματα για ψεκασμό. Αν κρατήσετε τους μικροοργανισμούς ευχαριστημένους, υγιής και σε μεγάλη ποικιλία τότε θα έχετε εκπληκτικά αποτελέσματα.

Το κόμποστ από ανέκαθεν στήριζε τη ζωή στο έδαφος. Μέσα στο κόμποστ αναπτύσσονται νηματώδης, πρωτόζωα, βακτήρια και μύκητες. Αποτελείτε από οργανική ύλη η οποία προσφέρει ζωτικό χώρο επιβίωσης και θρεπτικών συστατικών στους μικροοργανισμούς. Το κόμποστ μας πρέπει να αποτελείται από μεγάλη ποικιλία οργανικών υλικών με μεγάλη θρεπτική αξία.


Η εδαφοκάλυψη μας πρέπει να είναι οργανική δηλαδή γεμάτη άνθρακα και άζωτο όπως φύλλα, κομμένο γρασίδι και αλεσμένα ξύλα. Αυτά τα υλικά προσφέρουν στους μικροοργανισμούς αρκετή τροφή και κατάλληλο περιβάλλον για ανάπτυξη. Η εδαφοκάλυψη μπορεί να χαρακτηριστεί ως κρύο κόμποστ.

Το τσάι κομπόστας προσφέρει τους ίδιους μικροοργανισμούς που αναπτύσσονται στο σωρό της κομπόστας αλλά σε μεγαλύτερους αριθμούς. Λόγο του μεγάλου αριθμού μικροοργανισμών που αναπτύσσονται το έδαφος μας σε μικρό χρονικό διάστημα βελτιώνεται. Οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί που αναπτύσσονται δεν αφήνουν χώρο και τροφή στα παθογόνα.