Ένα λαχανικό με βρώσιμη ρίζα από την οικογένεια Σελινοειδών, το οποίο έχει δαντελωτά πράσινα φύλλα και μία μακριά λεπτη πορτοκαλί ρίζα. Τα μικρά καρότα  είναι συχνά πιο τρυφερά, αλλά έχουν υποδεέστερη γεύση, λόγω της ανωριμότητας τους. Τα καρότα στο παρελθόν είχαν όλα τα χρώματα: κόκκινο, μαύρο, κίτρινο, λευκό και ειδικά μωβ ΕΚΤΟΣ ΤΟ πορτοκαλί! Καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στο Αφγανιστάν το μοβ καρότο με κίτρινη σάρκα. Κατά τον Μεσαίωνα, οι Ολλανδοί ανέπτυξαν το έντονο πορτοκαλί καρότο. Το όνομα «καρότο» προέρχεται από την ελληνική λέξη “κέρας,”  που προσδιορίζει τη ρίζα του καρότου (σαν κέρατο). Το καρότο είναι πορτοκαλί λόγο της χρωστικής ουσίας που περιέχει β-καροτένιο.

6084909995_f7d9388236_oΚαλλιεργητικές συμβουλές

Τα καρότα είναι μια ετήσια δροσερής εποχής καλλιέργεια, όχι και τόσο ανθεκτική στον παγετό και τις παγωνιές. Πολλές ποικιλίες καρότου έχουν διετή κύκλο ζωής αλλά για εμάς που θέλουμε μόνο τη βρώσιμη ρίζα αυτή σχιματίζεται από τον πρώτο χρόνο. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης χρονιάς απλώς μεγαλώνει ο βλαστός και τα άνθη. Φυτέψτε κατά μέσο όρο 20 με 30 φυτά ανά άτομο. Τα καρότα γίνονται καλύτερα σε ελαφριά εδάφη, έτσι φροντήστε το έδαφος σας κατάλληλα (πρόσμηξη με κομπόστα). Το έδαφος μας πρέπει να είναι καθαρό από πετρες, βαθύ και γόνιμο με καλή αποστράγγιση. Σπείρετε τους σπόρους σας σε ένα αυλάκι βάθους 0,5 εκ. περίπου, και προσπαθήστε να κρατήσετε τους σπόρους υγρούς μέχρι να βλαστήσουν. Με το πέταγμα των πρώτων φύλλων προσπαθήστε να αραιώσετε   τα φυτά μεταξύ τους 5-8 εκ. και κατά γραμμή 25-30 εκ. Τα σκουρότερα και τα πιο πράσινα φανερώνουν τα μεγαλύτερα καρότα. Για να εμποδίσετε το πρασίνισμα γύρο από την κορυφή του καρότου, κάντε ανάχωμα γύρω από τα πράσινα φύλλα. Η καλύτερη θερμοκρασία ανάπτυξης της ρίζας είναι μεταξύ 15-20 κελσίου. Τα καρότα είναι έτοιμα για συγκομιδή περίπου 3-4 μήνες μετά την σπορά και όταν το η κεφαλή της ρίζας είναι περίπου 2-3 εκ.

7376481190_64acf48288_cΟφέλη για την υγεία

Όλες οι ποικιλίες των καρότων περιέχουν πολύτιμες ποσότητες από αντιοξειδωτικές θρεπτικές ουσίες. Ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει άλφα-καροτίνη, βήτα-καροτίνη, λουτεΐνη, υδροξυκινναμικού οξέα, καφεϊκό οξύ, κουμαρικό οξύ, φερουλικό οξύ.

Λαμβάνοντας υπόψη τον πλούτο αντιοξειδωτικών τους, δεν είναι περίεργο να βρείτε πολλές ερευνητικές μελέτες που τεκμηριώνουν τα καρδιαγγειακά οφέλη των καρότων. Το καρδιαγγειακό μας σύστημα χρειάζεται συνεχή προστασία από αντιοξειδωτική βλάβη. Αυτό ισχύει κυρίως στις αρτηρίες μας, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη μεταφορά οξυγονωμένου αίματος.

Έχουν βρεθεί κάποια μικρότερης κλίμακας μελέτες σε ανθρώπους που δείχνουν σαφή οφέλη από την βρώση καρότου για την υγεία των ματιών. Μετά από μελέτη που έγινε προσδιορίστηκε ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν καρότα, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα – σε σύγκριση με γυναίκες που καταναλώνουν καρότα λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα – παρουσιάζουν σημαντικά χαμηλότερες τιμές του γλαυκώματος (βλάβη στο οπτικό νεύρο συχνά σχετίζονται με την υπερβολική πίεση στο εσωτερικό του οφθαλμού)

Τα αντι-καρκινικά οφέλη του καρότου έχουν ερευνηθεί καλύτερα στην περιοχή του καρκίνου του παχέος εντέρου. Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει την ικανότητα των εκχυλισμάτων καρότου να αναστέλλουν την ανάπτυξη των κυττάρων καρκίνου του παχέος εντέρου.

3240818979_fe71799909_oΤα καρότα χρησιμοποιούνται ως φθηνή και πολύ άνετη μάσκα προσώπου. Απλά αναμίξτε τριμμένο καρότο με λίγο μέλι. Τα καρότα καθαρίζουν τα δόντια και το στόμα σας. Απομακρύνουν τα σωματίδια πλάκας ακριβώς όπως οδοντόβουρτσα με οδοντόκρεμα. Τα καρότα διεγείρουν τα ούλα και προκαλούν πολύ σάλιο, που είναι αλκαλικό, ισορροπώντας τα οξέα που σχηματίζονται στην κοιλότητα.


(Source: USDA National Nutrient data base)
Principle Nutrient Value Percentage of RDA
Energy 41 Kcal 2%
Carbohydrates 9.58 g 7%
Protein 0.93 g 1.5%
Total Fat 0.24 g 1%
Cholesterol 0 mg 0%
Dietary Fiber 2.8 g 7%
Vitamins    
Folates 19 µg 5%
Niacin 0.983 mg 6%
Pantothenic acid 0.273 mg 5.5%
Pyridoxine 0.138 mg 10%
Riboflavin 0.058 mg 4%
Thiamin 0.066 mg 6%
Vitamin A 16706 IU 557%
Vitamin C 5.9 mg 10%
Vitamin K 13.2 µg 11%
Electrolytes    
Sodium 69 mg 4.5%
Potassium 320 mg 6.5%
Minerals    
Calcium 33 mg 3%
Copper 0.045 mg 5%
Iron 0.30 mg 4%
Magnesium 12 mg 3%
Manganese 0.143 mg 6%
Phosphorus 35 mg 5%
Selenium 0.1 µg <1%
Zinc 0.24 mg 2%
Phyto-nutrients    
Carotene-α 3427 µg
Carotene-ß 8285 µg
Crypto-xanthin-ß 0 µg
Lutein-zeaxanthin 256 µg

EM_Aktiv-500x500Το ΕΜ Active είναι το τελικό προϊόν της ζύμωσης 3% ΕΜ Πυκνού, 3% μελάσας ζαχαροκάλαμου και νερού. Το μίγμα αυτό ζυμώνεται κάτω από αναερόβιες συνθήκες για 7 ημέρες σε θερμοκρασία 35 έως 38 βαθμών Κελσίου. Το ΕΜ Active λειτουργεί κυρίως ως βελτιωτικό εδάφους, διότι βοηθά την βλαστική ικανότητα των φυτών, το ριζικό τους σύστημα, την ανθοφορία και την καρποφορία. Επίσης την βιοχημική κατάσταση του εδάφους και επιταχύνει την κομποστοποίηση. Μόνο πολύ φρέσκο ΕΜ Active χρησιμοποιείται σε αυτή την περίπτωση, επειδή οι μικροοργανισμοί είναι ποιο δραστήριοι σε όλη την διάρκεια της εβδομάδας μετά την παραγωγή του ΕΜ Active

 

Το Βiolit είναι 100% φυσικό προϊόν ηφαιστειακής προέλευσης. Πρόκειται για ασβεστόλιθο από τα βουνά του Τιρόλου (Αυστρία), που έχει  κονιορτοποιηθεί και εμπλουτιστεί με (ΕΜ) Αποτελεσματικούς Μικροοργανισμούς (κυρίως με βακτήρια  γαλακτικού οξέος).

  • Biolite-trasparent (1)Εμπλουτίζει το έδαφος με μέταλλα και ιχνοστοιχεία, επιτυγχάνοντας έτσι την αύξηση της γονιμότητας του και την υγεία των φυτών.
  • Δυναμώνει τα φυτά και αυξάνει την άμυνά τους σε σχέση με τα παράσιτα.
  • Συμβάλει στην αύξηση της θερμοκρασίας και τον αερισμό του εδάφους.
  • Ενισχύει και προστατεύει την βακτηριακή χλωρίδα στην επιφάνεια των 

 

Preta_Streu

Η τεχνική της χρήσης άνθρακα για τη βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους προέρχεται από τη λεκάνη του Αμαζονίου τουλάχιστον 2.500 χρόνια πριν. Οι αυτόχθονες Ινδιάνοι της περιοχής  δημιούργησαν άνθρακα και τον ενσωμάτωσαν σε μικρά αγροτεμάχια 1-80 εκτάρια σε μέγεθος. Το Terra Preta, όπως είναι γνωστό σε αυτόν τον τομέα της Βραζιλίας, παραμένει εξαιρετικά γόνιμο μέχρι σήμερα, ακόμη και με ελάχιστη ή καμία εφαρμογή λιπασμάτων. Και αυτό είναι σε μια περιοχή του κόσμου, γνωστή για την ιδιαίτερα άγονα εδάφη της.

Multikraft_LogoΗ Multikraft τώρα και στην Κύπρο. Διαθέτουμε τα προϊόντα της Multikraft με προδιαγραφές από τον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO,  HACCP, PASTUS +). Η προμήθεια των προϊόντων γίνεται διαμέσου της  NATURAMNaturam είναι η επίσημος αντιπρόσωπος των αυθεντικών EM-Προϊόντων της Αυστριακής εταιρείας Multikraft.