meliztanaΗ μελιτζάνα είναι ένα λαχανικό που εκτιμάται για την ομορφιά του καθώς και τη μοναδική γεύση και υφή του. Τα φυτά μελιτζάνας ανήκουν στην οικογένεια των φυτών Solanaceae, επίσης  είναι συγγενής με την ντομάτα, πιπεριά και πατάτα. Οι αρχαίοι πρόγονοι της μελιτζάνας αναπτύχθηκαν στην άγρια στην Ινδία και καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά στην Κίνα τον 5ο αιώνα π.χ. Η μελιτζάνα εισήχθη στην Αφρική πριν από τον Μεσαίωνα και στη συνέχεια στην Ιταλία, κατά τον 14ο αιώνα. Στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή και, αιώνες αργότερα, έφεραν στο δυτικό ημισφαίριο  Ευρωπαίοι εξερευνητές. Σήμερα, Ιταλία, Τουρκία, Αίγυπτος, Κίνα και η Ιαπωνία είναι από τους κορυφαίους παραγωγούς μελιτζάνας. Για αιώνες μετά την εισαγωγή της στην Ευρώπη, η μελιτζάνα χρησιμοποιήθηκε περισσότερο ως διακοσμητικό φυτό κήπου από ότι ως τρόφιμο. Κατά τον 18ο αιώνα αναπτύχθηκαν νέες ποικιλίες, όπου η μελιτζάνα είχε χάσει τη πικρή γεύση της, και τώρα να κατέχει μια αξιότιμη θέση στις κουζίνες πολλών ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρος και η Γαλλία.


meliztana1Καλλιέργεια

Η μελιτζάνα είναι καλλιέργεια θερμής εποχής, ευαίσθητη στον παγετό και τις ελαφριές παγωνιές. Φυτέψτε κατά μέσο όρο 2 φυτά ανά τρία άτομα. Όλα τα μέρη του φυτού, εκτός από τον καρπό, είναι δηλητηριώδη. Οι βλαστοί της μελιτζάνας αρχικά είναι μαλακοί αλλά καθώς το φυτό μεγαλώνει ξυλοποιούνται  και δεν χρειάζονται υποστήριξη. Τα σπορόφυτα μπορείτε να τα εγκαταστήσετε στον κήπο σας όταν η θερμοκρασία του εδάφους είναι τουλάχιστο 15 C. Αν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη τότε αναστέλλεται η ανάπτυξη των φυτών, κιτρινίζουν, καρποφορούν αργά και είναι πιο επιρρεπείς σε έντομα και ασθένειες. Καθώς πλησιάζει ο παγετός τσιμπήστε τα καινούργια άνθη, έτσι ώστε τα θρεπτικά συστατικά του φυτού να κατευθυνθούν στους εναπομείναντες καρπούς. Στα φυτά να δοθεί άφθονος χώρος είναι απαραίτητο και πιο παραγωγικό, έτσι δώστε τους χώρο 80-100  εκ. σε όλες τις κατευθύνσεις. Το έδαφος μας πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένο δηλαδή εμπλουτισμένο με χωνεμένη κοπριά και κομπόστα. Το πότισμα μας  πρέπει να είναι ισορροπημένο και συνεχές. Αν το φυτό μας είναι χωρίς νερό στην ανθοφορία μπορεί να έχουνε ανθόρροια (πτώση ανθέων) και αν το ίδιο γίνει κατά την ωρίμανση των καρπών τότε οι καρποί γίνονται πικροί.

Οφέλη για την υγεία

Πέραν από μια σειρά από βιταμίνες και μέταλλα, η μελιτζάνα περιέχει επίσης σημαντικά φυτοθρεπτικά συστατικά, πολλά που έχουν αντιοξειδωτική δράση. Φυτοθρεπτικά συστατικά που περιέχονται στη μελιτζάνα περιλαμβάνουν φαινολικές ενώσεις, όπως καφεϊκό και το χλωρογενικό οξύ και φλαβονοειδή.

Η έρευνα για τη μελιτζάνα έχει επικεντρωθεί στην ουσία nasunin. Nasunin είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες από βλάβες. Σε μελέτες σε ζώα, το nasunin έχει βρεθεί να προστατεύσει τα λιπίδια (λίπη) σε κυτταρικές μεμβράνες εγκεφάλου.

meliztana2Τα καλά νέα που αφορούν τη μελιτζάνα είναι ότι η επικρατούσα φαινολική ένωση που βρέθηκε στις ποικιλίες που δοκιμάστηκαν είναι το χλωρογενικό οξύ, το οποίο είναι ένα από τα πιο ισχυρά μέσα καθαρισμού ελευθέρων ριζών που βρέθηκαν σε φυτικούς ιστούς.

Σε πειράματα που έγιναν σε ζώα που είχαν υψηλή χοληστερόλη όταν τους δόθηκε χυμός μελιτζάνας η χοληστερόλη μειώθηκε σημαντικά, ενώ τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων τους ήταν χαλαρωμένα, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος.



Συμβουλές για την προετοιμασία της μελιτζάνας στο φαγητό

Όταν κόβετε μια μελιτζάνα, χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι από ανοξείδωτο χάλυβα ( stainlesssteel ) γιατί άλλο υλικό θα αντιδράσει με τα θρεπτικά συστατικά του φυτού και η μελιτζάνα μας θα μαυρίσει. Πλένουμε τη μελιτζάνα πρώτα και στη συνέχεια κόβουμε τις άκρες.

Οι περισσότερες μελιτζάνες μπορούν να καταναλωθούν με ή χωρίς τη φλούδα τους. Ωστόσο, τα μεγαλύτερα και όσα γενικά έχουν λευκό χρώμα έχουν σκληρή φλούδα που μπορεί να μην είναι εύγευστη.

Για να μαλακώσει την υφή της σάρκας της και να μειώσει μερικώς  τη πικρή γεύση της, μπορείτε να γλυκάνετε τη μελιτζάνα με το αλάτισμα. Μετά την κοπή της μελιτζάνας στο επιθυμητό μέγεθος και σχήμα, πασπαλίζετε με αλάτι και αφήστε το να κατακαθίσει για περίπου 30 λεπτά. Αυτή η διαδικασία θα τραβήξει ορισμένες ποσότητες νερού που περιέχει και το κάνει λιγότερο διαπερατό στο λάδι που χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα.

Συνταγή ( Πηγή )

6928717425_a6099fd4a4_b mliztanacook1 OLYMPUS DIGITAL CAMERA meleztanacook3Μελιτζάνες με τυρί στο φούρνο

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε ροδέλες
  • 300 γρ. τυρί φέτα, σκληρή
  • 1 κρεμμύδι κομμένο φέτες
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 3-4 ντομάτες ώριμες, κομμένες ροδέλες
  • 1 φλ. ντοματόζουμο
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • λάδι για τηγάνισμα
  • αλάτι, πιπέρι

Πως το κάνουμε:

  • Τρίβετε σε χοντρό τρίφτη του τυριού την φέτα
  • Κόβετε τις ντομάτες σε ροδέλες και τις αφήνετε να στραγγίσουν
  • Κόβετε τις μελιτζάνες σε ροδέλες και τις αφήνετε σε αλατισμένο νερό να ξεπικρίσουν για 30′. Τις ξεπλένετε και τις στραγγίζετε
  • Τηγανίζετε ελαφρά τις μελιτζάνες (ή τις αλείφετε με λάδι και τις ψήνετε στο γκριλ). Τις αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να πάρει τα πολλά λάδια.
  • Τις τοποθετείτε τη μία διπλα στην άλλη μέσα σε λαδωμένο ταψί
  • Βάζετε πάνω τους τις ροδέλες του κρεμμυδιού και της ντομάτας
  • Αναμειγνύετε το ντοματόζουμο με το λάδι και τη ζάχαρη, περιχύνετε με το μείγμα τις μελιτζάνες και τις ψήνετε στο γκριλ για 15-20′.
  • Τις βγάζετε από το φούρνο, τις πασπαλίζετε με την τριμμένη φέτα και τον μαϊντανό και συνεχίζετε το ψήσιμο (για να γκρατιναριστεί το τυρί) για άλλα 15′ περίπου.
  • Σερβίρετε τις μελιτζάνες ζεστές.

Λίγα μυστικά ακόμα

  • Εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε τις ροδέλες της μελιτζάνας στο ταψί, να τις βάλετε στο φούρνο να ψηθούν εκεί και όταν έχουν γίνει να προσθέσετε τις ντομάτες κλπ. Είναι λιγότερος κόπος έτσι.
  • Επίσης μπορείτε να προσθέσετε τριμμένο σκόρδο και ψιλοκομμένο βασιλικό στο μείγμα του ντοματόζουμου. Ταιριάζει απίστευτα.

EM_Aktiv-500x500Το ΕΜ Active είναι το τελικό προϊόν της ζύμωσης 3% ΕΜ Πυκνού, 3% μελάσας ζαχαροκάλαμου και νερού. Το μίγμα αυτό ζυμώνεται κάτω από αναερόβιες συνθήκες για 7 ημέρες σε θερμοκρασία 35 έως 38 βαθμών Κελσίου. Το ΕΜ Active λειτουργεί κυρίως ως βελτιωτικό εδάφους, διότι βοηθά την βλαστική ικανότητα των φυτών, το ριζικό τους σύστημα, την ανθοφορία και την καρποφορία. Επίσης την βιοχημική κατάσταση του εδάφους και επιταχύνει την κομποστοποίηση. Μόνο πολύ φρέσκο ΕΜ Active χρησιμοποιείται σε αυτή την περίπτωση, επειδή οι μικροοργανισμοί είναι ποιο δραστήριοι σε όλη την διάρκεια της εβδομάδας μετά την παραγωγή του ΕΜ Active

 

Το Βiolit είναι 100% φυσικό προϊόν ηφαιστειακής προέλευσης. Πρόκειται για ασβεστόλιθο από τα βουνά του Τιρόλου (Αυστρία), που έχει  κονιορτοποιηθεί και εμπλουτιστεί με (ΕΜ) Αποτελεσματικούς Μικροοργανισμούς (κυρίως με βακτήρια  γαλακτικού οξέος).

  • Biolite-trasparent (1)Εμπλουτίζει το έδαφος με μέταλλα και ιχνοστοιχεία, επιτυγχάνοντας έτσι την αύξηση της γονιμότητας του και την υγεία των φυτών.
  • Δυναμώνει τα φυτά και αυξάνει την άμυνά τους σε σχέση με τα παράσιτα.
  • Συμβάλει στην αύξηση της θερμοκρασίας και τον αερισμό του εδάφους.
  • Ενισχύει και προστατεύει την βακτηριακή χλωρίδα στην επιφάνεια των 

 

Preta_Streu

Η τεχνική της χρήσης άνθρακα για τη βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους προέρχεται από τη λεκάνη του Αμαζονίου τουλάχιστον 2.500 χρόνια πριν. Οι αυτόχθονες Ινδιάνοι της περιοχής  δημιούργησαν άνθρακα και τον ενσωμάτωσαν σε μικρά αγροτεμάχια 1-80 εκτάρια σε μέγεθος. Το Terra Preta, όπως είναι γνωστό σε αυτόν τον τομέα της Βραζιλίας, παραμένει εξαιρετικά γόνιμο μέχρι σήμερα, ακόμη και με ελάχιστη ή καμία εφαρμογή λιπασμάτων. Και αυτό είναι σε μια περιοχή του κόσμου, γνωστή για την ιδιαίτερα άγονα εδάφη της.

Multikraft_LogoΗ Multikraft τώρα και στην Κύπρο. Διαθέτουμε τα προϊόντα της Multikraft με προδιαγραφές από τον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO,  HACCP, PASTUS +). Η προμήθεια των προϊόντων γίνεται διαμέσου της  NATURAMNaturam είναι η επίσημος αντιπρόσωπος των αυθεντικών EM-Προϊόντων της Αυστριακής εταιρείας Multikraft.