tamato_PNG47Η ντομάτα είναι ο καρπός του φυτού Lycopersiconesculentum. (Από βοτανικής πλευράς, η ντομάτα δεν είναι μόνο ένα φρούτο, αλλά επίσης ένα μούρο, δεδομένου ότι σχηματίζεται από μία ενιαία ωοθήκη.) Αρχικά, ντομάτα πήρε το όνομά της οικογένειας στην οποία ανήκει – η Solanaceae. Το βοτανικό όνομα Solanumlycopersicum για τις ντομάτες έχει πλέον σε μεγάλο βαθμό αντικατασταθεί από το όνομα EsculentumLycopersicon. Παρά το γεγονός ότι οι ντομάτες είναι  φρούτα στην βοτανική τους έννοια, δεν έχουν τη γλυκύτητα επιδορπίου ποιότητα των άλλων φρούτων. Αντ ‘αυτού, έχουν μια λεπτή γλυκύτητα που συμπληρώνεται από μια ελαφρώς πικρή και όξινη γεύση. Παρά το γεγονός ότι οι ντομάτες πολλές φορές συνδέονται στενά με την ιταλική κουζίνα, στην πραγματικότητα κατάγεται από τη δυτική πλευρά της Νότιας Αμερικής, στην περιοχή που καταλαμβάνεται από την Κολομβία, Ισημερινός, Περού, Χιλή, και το δυτικό μισό της Βολιβίας. Τα νησιά Γκαλαπάγκος ανοικτά των ακτών του Ισημερινού, επίσης πιστεύεται ότι είναι μέρος του φυσικού χώρου της τομάτας ». Ο πρώτος τύπος ντομάτας που καλλιεργήθηκε πιστεύεται ότι έμοιαζε με το ντοματίνι από τις μεγαλύτερες ποικιλίες.


Καλλιέργεια

IMG_8110Οι ντομάτες είναι καλλιέργεια θερμής εποχής, πολύ ευαίσθητη στον παγετό. Φυτέψτε 3 φυτά ανά άτομο. Ποτέ μη φυτεύετε δίπλα σε δέντρα της οικογένειας της καρυδιάς. Μπορούμε να ξεκινήσουμε σε δίσκους τα δικά μας σπορόφυτα. Η ντομάτα χρειάζεται 12-14 ώρες ηλιοφάνειας γιατί λιγότερο από αυτό τα φυτά θα γίνουν ψηλόλιγνα. Η καταλληλότερη εποχή φύτευσης έξω στο χώρο μας είναι μέσα Απριλίου με αρχές Μαΐου. Η σπορά μας θα πρέπει να γίνει τουλάχιστο 40 μέρες πριν. Όταν τα σπορόφυτα θα έχουν 4 φύλλα εμείς τα μεταφέρουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα και ξανά σε βαθύτερη όταν γίνουν γύρω στα 20 εκατοστά. Κάθε φορά που μεταφυτεύουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα το φυτό μας το τοποθετούμε πιο  βαθιά ώστε τα άνω φύλλα να είναι λίγο πάνω από το έδαφος. Αφαιρούμε όλα τα χαμηλότερα φύλλα. Αυτό το κάνουμε γιατί η ντομάτα βγάζει νέες ρίζες ακόμα και από το λαιμό. Με αυτό τον τρόπο το φυτό μας είναι πιο δυνατό. Η θερμοκρασία του εδάφους πρέπει να είναι τουλάχιστο 14-15 βαθμούς Κελσίου  γιατί σε χαμηλότερες θερμοκρασίες  τα φυτά θα γίνουν κίτρινα, θα είναι κοντά και με καθυστέρηση στην καρποφορία.
20120606_100236 20120606_100256 20120606_100232Στήριξη ντομάτας

Η ντομάτα μπορεί να καλλιεργηθεί με στήριξη (υποστυλωμένη)  ή να αφεθεί να αναπτυχθεί στο έδαφος. Τους καλύτερους και ποιοτικότερους καρπούς θα τους έχουμε με την υποστύλωση. Υπάρχουν αρκετές μέθοδοι για το σκοπό αυτό. Αυτό που πρέπει πάντα να θυμόμαστε είναι ότι πάντα χρησιμοποιούμε ύφασμα ή ελαστικές ταινίες για να μην πληγώνουμε το φυτό. Η μέθοδος που αγαπώ περισσότερο και χρησιμοποιώ είναι η υποστύλωση με κρεβατίνες. Τι είναι η κρεβατίνα και πως κατασκευάζεται. Η κρεβατίνα μπορεί να κατασκευαστεί από καλάμια και σχοινιά ή από ξύλα με βίδες ( στην πρώτη περίπτωση το μόνο που θα αγοράσουμε είναι το σχοινί ). Τοποθετούμε 4 καλάμια οριζόντια ύψους 1.4 μέτρων και 4 κάθετα μήκους 2 μέτρων. Τα δύο στο κάτω μέρος σε ύψος 0.6  και τα άλλα δύο στο 1.1 μέτρο ώστε να σχηματίζουν ένα κλουβί. Οι ντομάτες μας θα μεγαλώνουν μέσα σε αυτά και θα στηρίζονται στα πλάγια. Τα φύλλα στο κάτω μέρος της ντομάτας πρέπει να κλαδεύονται ώστε τα κλαδιά να μην αγγίζουν στο έδαφος.

tamato_PNG2711Πότισμα-Λίπανση    

Η ντομάτα χρειάζεται τακτικό και ισορροπημένο πότισμα. Στην αρχή το φυτό μας χρειάζεται αραιό πότισμα αλλά όσο μεγαλώνει γίνεται συχνότερο και κατά την άνθηση μέχρι την συγκομιδή το αραιώνουμε αλλά πάντα την ίδια ποσότητα και το  ίδιο χρονικό διάστημα μεταξύ των ποτισμάτων (π.χ κάθε Τρίτη και Παρασκευή 2 λίτρα ανά φυτό). Με τον τρόπο αυτό αποφεύγετε το σχίσιμο του φλοιού. Η ντομάτα καταναλώνει αρκετό φωσφόρο και κάλιο. Χρειαζόμαστε απαραίτητος στο χώμα μας να προσθέσουμε χωνεμένη κοπριά και αρκετή κομπόστα. Η ντομάτα χρειάζεται και ασβέστιο. Όταν δούμε στο κάτω μέρος του καρπού μαύρο μελάνωμα τότε το φυτά μας χρειάζεται ασβέστιο. Καλό θα ήταν να προσθέταμε μια κουταλιά μαγειρικό ασβέστη σε ένα κουβά με  νερό και να ποτίσουμε το φυτό μας.


EM_Aktiv-500x500Το ΕΜ Active είναι το τελικό προϊόν της ζύμωσης 3% ΕΜ Πυκνού, 3% μελάσας ζαχαροκάλαμου και νερού. Το μίγμα αυτό ζυμώνεται κάτω από αναερόβιες συνθήκες για 7 ημέρες σε θερμοκρασία 35 έως 38 βαθμών Κελσίου. Το ΕΜ Active λειτουργεί κυρίως ως βελτιωτικό εδάφους, διότι βοηθά την βλαστική ικανότητα των φυτών, το ριζικό τους σύστημα, την ανθοφορία και την καρποφορία. Επίσης την βιοχημική κατάσταση του εδάφους και επιταχύνει την κομποστοποίηση. Μόνο πολύ φρέσκο ΕΜ Active χρησιμοποιείται σε αυτή την περίπτωση, επειδή οι μικροοργανισμοί είναι ποιο δραστήριοι σε όλη την διάρκεια της εβδομάδας μετά την παραγωγή του ΕΜ Active

 

Το Βiolit είναι 100% φυσικό προϊόν ηφαιστειακής προέλευσης. Πρόκειται για ασβεστόλιθο από τα βουνά του Τιρόλου (Αυστρία), που έχει  κονιορτοποιηθεί και εμπλουτιστεί με (ΕΜ) Αποτελεσματικούς Μικροοργανισμούς (κυρίως με βακτήρια  γαλακτικού οξέος).

  • Biolite-trasparent (1)Εμπλουτίζει το έδαφος με μέταλλα και ιχνοστοιχεία, επιτυγχάνοντας έτσι την αύξηση της γονιμότητας του και την υγεία των φυτών.
  • Δυναμώνει τα φυτά και αυξάνει την άμυνά τους σε σχέση με τα παράσιτα.
  • Συμβάλει στην αύξηση της θερμοκρασίας και τον αερισμό του εδάφους.
  • Ενισχύει και προστατεύει την βακτηριακή χλωρίδα στην επιφάνεια των 

 

Preta_Streu

Η τεχνική της χρήσης άνθρακα για τη βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους προέρχεται από τη λεκάνη του Αμαζονίου τουλάχιστον 2.500 χρόνια πριν. Οι αυτόχθονες Ινδιάνοι της περιοχής  δημιούργησαν άνθρακα και τον ενσωμάτωσαν σε μικρά αγροτεμάχια 1-80 εκτάρια σε μέγεθος. Το Terra Preta, όπως είναι γνωστό σε αυτόν τον τομέα της Βραζιλίας, παραμένει εξαιρετικά γόνιμο μέχρι σήμερα, ακόμη και με ελάχιστη ή καμία εφαρμογή λιπασμάτων. Και αυτό είναι σε μια περιοχή του κόσμου, γνωστή για την ιδιαίτερα άγονα εδάφη της.

untitledΗ Multikraft τώρα και στην Κύπρο. Διαθέτουμε τα προϊόντα της Multikraft με προδιαγραφές από τον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO,  HACCP, PASTUS +). Η προμήθεια των προϊόντων γίνεται διαμέσου της  NATURAMNaturam είναι η επίσημος αντιπρόσωπος των αυθεντικών EM-Προϊόντων της Αυστριακής εταιρείας Multikraft.