IMG_8191Τα αγγούρια είναι επιστημονικά γνωστά ως Cucumissativus και ανήκουν στην ίδια βοτανική οικογένεια, όπως τα πεπόνια και οι κολοκύθες. Υπάρχουν δύο τύποι αγγουριάς τα τουρσί που είναι μικρά και προορίζονται για ξιδάτα και τα κοπής σε φέτες που είναι για νωπή κατανάλωση.  Η αγγουριά για να ευδοκιμήσει με φυσικό τρόπο χρειάζεται θερμοκρασίες 15-33 ° C και γι ‘αυτό το λόγο ευδοκιμούν σε πολλές περιοχές του κόσμου. Σε όρους εξέλιξης, η πρώτη αγγούρια ήταν πιθανό να έχει τις ρίζες της στη Δυτική Ασία (και πιο συγκεκριμένα στην Ινδία). Τα αγγούρια αναφέρονται στο μύθο του Γκιλγκαμές- βασιλιά της πόλης Ουρούκ που έζησε γύρω στο 2500 π.Χ. στο σημερινό Ιράκ και  Κουβέιτ. Το 800 μ.χ έκανε την εμφάνιση του στην ευρωπαϊκή επικράτεια. Την εμφάνιση τους στην Αμερική την έκαναν μετά το 1500 μ.χ όταν έφθασαν οι Ευρωπαίοι έποικοι.


IMG_8192Καλλιέργεια

Καλλιεργούνται εύκολα σε χαλαρά, γόνιμα, μέσης σύστασης, οργανικά πλούσια, ελαφρώς όξινα, καλά στραγγιζόμενα εδάφη και ηλιόλουστες θέσεις. Τα φυτά αποδίδουν καλύτερα σε πλήρη ήλιο. Φυτέψετε κατά μέσο όρο 4-6 φυτά ανά άτομα. Προσπαθήστε το κύριο στέλεχος να μεγαλώσει όσο το δυνατό περισσότερο κόβοντας μερικούς βλαστούς από τα πλάγια. Κατά την ανθοφορία παρουσιάζονται τα κίτρινα άνθη που είναι αρσενικά και τα λευκά άνθη που είναι τα θηλυκά. Σήμερα παρουσιάζονται κάποιες ποικιλίες από υβρίδια που παράγουν μόνο θηλυκά άνθη που δεν χρειάζονται επικονιαστή.

Την αγγουριά μπορούμε να την  φυτέψουμε μαζί με καλαμπόκι , κρεμμύδι, μέντα, ηλίανθο, και με φασόλια. Ασυμβατότητα παρουσιάζει στο δυνατά βότανα όπως φασκόμηλο, μαντζουράνα, δεντρολίβανο, θρουμπί  και επίσης δεν πρέπει να καλλιεργείτε μαζί με τις πατάτες.

Τα αγγούρια καλλιεργούνται σε θερμοκήπια  ή σε υπαίθριο ανοικτό χώρο που επιτρέπει την κατά μήκος ανάπτυξη. Τα φυτά δεν ανέχονται τον παγετό. Τοποθετούμε απευθείας στο χώμα τους σπόρους του φυτού μετά τον τελευταίο παγετό της άνοιξης. Η αγγουριά αγαπά το ζεστό χώμα γι’αυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κομπόστα για εδαφοκάλυψη. Οι αποστάσεις που πρέπει να έχουν τα φυτά είναι  70-80 πόντους μεταξύ τους και μεταξύ των γραμμών 100-120 πόντους.

Η αγγουριά έχει αβαθή ρίζες και απαιτεί άφθονη υγρασία του εδάφους σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης.  Το έδαφος πρέπει να είναι πάντα υγρό και το πότισμα να έιναι καθημερινό και ισορροπημένο. Καλύτερα να ποτίζετε τη μίση τα 2/3 της ποσότητας του νερού το πρωινό και το υπόλοιπο 1/3 νωρίς το απόγευμα.

Τα αγγούρια προσθέτουν μια τραγανή γεύση σε σαλάτες και σάντουιτς, ωστόσο, δεν είναι μια πολύ καλή πηγή θρεπτικών συστατικών. Η πιο πλούσια θρεπτική ουσία στην αγγούρια είναι το νερό. Μια μικρή ποσότητα της βήτα καροτίνης βρίσκεται στην πράσινη φλούδα, αλλά μόλις αποφλοιωθεί το επίπεδο πέφτει σχεδόν στο μηδέν.


IMG_20140619_100511 (1)Συγκομιδή

Τα αγγούρια σε οποιοδήποτε στάδιο της ανάπτυξης πριν οι σπόροι γίνουν σκληροί μπορούμε να τα κόψουμε. Το καλύτερο μέγεθος εξαρτάται από τη χρήση για την οποία προορίζεται και την ποικιλία. Μην αφήνετε τα αγγούρια να κιτρινίζουν. Αφαιρέστε από το φυτό τυχόν χαμένους καρπούς στο στάδιο ωρίμανσης, έτσι ώστε οι νέοι καρποί συνεχίσουν να αναπτύσσονται.Διατροφικές Πληροφορίες

(6 -8 φέτες αγγουριού με τη φλούδα)

θερμίδες 5

Πρωτεΐνες ίχνη

Οι φυτικές ίνες 1 γραμμάριο

Υδατάνθρακες 1 γραμμάριο

Ασβέστιο 7 mg

Βιταμίνη A 70 IU

Βιταμίνη C 3 mg

Ίχνη σιδήρου

asian cucumber 2

EM_Aktiv-500x500Το ΕΜ Active είναι το τελικό προϊόν της ζύμωσης 3% ΕΜ Πυκνού, 3% μελάσας ζαχαροκάλαμου και νερού. Το μίγμα αυτό ζυμώνεται κάτω από αναερόβιες συνθήκες για 7 ημέρες σε θερμοκρασία 35 έως 38 βαθμών Κελσίου. Το ΕΜ Active λειτουργεί κυρίως ως βελτιωτικό εδάφους, διότι βοηθά την βλαστική ικανότητα των φυτών, το ριζικό τους σύστημα, την ανθοφορία και την καρποφορία. Επίσης την βιοχημική κατάσταση του εδάφους και επιταχύνει την κομποστοποίηση. Μόνο πολύ φρέσκο ΕΜ Active χρησιμοποιείται σε αυτή την περίπτωση, επειδή οι μικροοργανισμοί είναι ποιο δραστήριοι σε όλη την διάρκεια της εβδομάδας μετά την παραγωγή του ΕΜ Active

 

Το Βiolit είναι 100% φυσικό προϊόν ηφαιστειακής προέλευσης. Πρόκειται για ασβεστόλιθο από τα βουνά του Τιρόλου (Αυστρία), που έχει  κονιορτοποιηθεί και εμπλουτιστεί με (ΕΜ) Αποτελεσματικούς Μικροοργανισμούς (κυρίως με βακτήρια  γαλακτικού οξέος).

  • Biolite-trasparent (1)Εμπλουτίζει το έδαφος με μέταλλα και ιχνοστοιχεία, επιτυγχάνοντας έτσι την αύξηση της γονιμότητας του και την υγεία των φυτών.
  • Δυναμώνει τα φυτά και αυξάνει την άμυνά τους σε σχέση με τα παράσιτα.
  • Συμβάλει στην αύξηση της θερμοκρασίας και τον αερισμό του εδάφους.
  • Ενισχύει και προστατεύει την βακτηριακή χλωρίδα στην επιφάνεια των 

 

Preta_Streu

Η τεχνική της χρήσης άνθρακα για τη βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους προέρχεται από τη λεκάνη του Αμαζονίου τουλάχιστον 2.500 χρόνια πριν. Οι αυτόχθονες Ινδιάνοι της περιοχής  δημιούργησαν άνθρακα και τον ενσωμάτωσαν σε μικρά αγροτεμάχια 1-80 εκτάρια σε μέγεθος. Το Terra Preta, όπως είναι γνωστό σε αυτόν τον τομέα της Βραζιλίας, παραμένει εξαιρετικά γόνιμο μέχρι σήμερα, ακόμη και με ελάχιστη ή καμία εφαρμογή λιπασμάτων. Και αυτό είναι σε μια περιοχή του κόσμου, γνωστή για την ιδιαίτερα άγονα εδάφη της.

untitledΗ Multikraft τώρα και στην Κύπρο. Διαθέτουμε τα προϊόντα της Multikraft με προδιαγραφές από τον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO,  HACCP, PASTUS +). Η προμήθεια των προϊόντων γίνεται διαμέσου της  NATURAMNaturam είναι η επίσημος αντιπρόσωπος των αυθεντικών EM-Προϊόντων της Αυστριακής εταιρείας Multikraft.