ΦΤΙΑΧΝΩ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ

ΦΤΙΑΧΝΩ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ

IMG_8110Όταν πραγματικά αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τη δημιουργία ενός λαχανόκηπου για παραγωγή τροφής  για την οικογένεια μας για μια ολόκληρη χρονιά , μπορεί να είναι δύσκολο να κατανοήσουμε πως θα προγραμματίσουμε  τη φύτευση. Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουν ιδέα τι αξία μπορεί να έχουν τα τρόφιμα ενός έτους  που μπορούν να καλλιεργηθούν στο σπίτι από το σπίτι αλλά ούτε και φαίνεται.

Γνωρίζω ότι η διαδικασία του σχεδιασμού στο τι και πόσο και πότε και πού να φυτευτεί μπορεί να είναι μία από τις πιο αποθαρρυντικές πτυχές της δημιουργίας λαχανόκηπου. Είναι ένα μέρος όπου πολλοί άνθρωποι θα κολλήσουν. Θα έχετε μια ιδέα για πράγματα που θα θέλατε να καλλιεργήσετε, καθορήσατε  πού θα είναι ο κήπος , έχετε αγοράσει μερικούς σπόρους, αλλά μετά τι;

IMG_8118Δυστυχώς, αν ψάχνετε για μια πολύ συγκεκριμένη απάντηση φοβάμαι απλά δεν θα το βρείτε. Οι ανάγκες της κάθε οικογένειας και οι διατροφικές της συνήθειες είναι διαφορετικές. Επίσης ορισμένα λαχανικά μπορεί να μην αναπτύσσονται καλά στην περιοχή σας άρα θα πρέπει να προσαρμόσουμε τον λαχανόκηπο μας ανάλογα.

Καθώς θα μαθαίνετε περισσότερα για το τι ταιριάζει στις ανάγκες της οικογένειάς σας θα  μπορείτε να ρυθμίσετε ανάλογα και τις ποσότητες που θα καλλιεργείτε. Θα σας βοηθήσει πολύ αν έχετε ένα ημερολόγιο και να καταγράφετε πόσα φυτά ανά είδος καλλιεργήσετε, πόσα κιλά τροφής ανά είδος συγκομίζονται  και ποια η διάρκεια ανά καλλιέργεια. Αν για παράδειγμα τα μαρούλια χρειάζονται 30-40 μέρες να αναπτυχθούν αυτό θα μας βοηθήσει στο πότε θα φυτέψουμε και σε ποια ποσότητα. Αυτές οι πληροφορίες θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τις ιδιαίτερες απαιτήσεις της οικογένειάς σας.

ΛαχανικάΦυτά ανά άτομο
Αγγούρι1-2 φυτά
Γογγυλοκράμβη3-5 φυτά
Καλαμπόκι10-20 φυτά
Καρότο10-25 φυτά
Κέιλ2-7 φυτά
Κολοκύθα μεγάλη1-2 φυτά
Κολοκύθα μικρή2-4 φυτά
Κουνουπίδι2-5 φυτά
Κράμβη3-5 φυτά
Κρεμμύδια10-25 φυτά
Λαχανάκια Βρυξελλών2-5 φυτα
Μαρούλι2-5 φυτά
Μελιτζάνα1-3 φυτά
Μπρόκολο3-5 φυτά
Παντζάρι10-25 φυτά
Πατάτες5-10 φυτά
Πεπόνι1-3 φυτά
Πιπέρια Bell3-5 φυτά
Πιπεριά καυτερή1-3 φυτά
Ραδίκια10-25 φυτά
Σέλινο2-8 φυτά
Σπαράγγια5-10 φυτά
Τομάτα2-4 φυτά
Φασόλια10-15 φυτά