12695348713_a56b82bcef_b 2680874061_3f63624bac_b 2404139188_5423d5bcbb_o 1162721383_1c8cffb123_o

Τα χρυσόμηλα – βερίκοκα είναι  μικρά, χρυσά πορτοκαλί φρούτα, με βελούδινη επιδερμίδα και σάρκα όχι πάρα πολύ ζουμερό, αλλά σίγουρα απαλό και γλυκό. Η γεύση τους είναι σχεδόν μοσχοβολιστή, με ελαφρά οξύτητα που είναι πιο έντονη όταν το φρούτο ξηραίνεται. Μερικοί άνθρωποι σκέφτονται την τη γεύση ως να είναι κάπου μεταξύ ενός ροδάκινου και δαμάσκηνου, φρούτα με τα οποία συνδέεται στενά. Τα χρυσόμηλα έχουν καταγωγή την Κίνα, αλλά έφθασαν στην Ευρώπη μέσω της Αρμενίας, η οποία είναι και ο λόγος για το επιστημονικό τους όνομα Prunus Αrmenaica. Τα χρυσόμηλα απολαμβάνονται ως φρέσκα φρούτα, αλλά και αποξηραμένα, στην ζαχαροπλαστική σε ζύμη, και καταναλώνονται ως μαρμελάδα. Τα φρούτα επίσης αποστάζονται σε μπράντι και λικέρ. Αιθέριο έλαιο από τα κουκούτσια  πωλείται στο εμπόριο σαν πικρό αμυγδαλέλαιο. Τουρκία, Ιταλία, Ρωσία, Ισπανία, Ελλάδα, ΗΠΑ και η Γαλλία είναι οι σημαντικότεροι παραγωγοί χρυσομήλων.apricotΚαλλιεργητικές συμβουλές

Η χρυσομηλιά ανήκει στην οικογένεια Ροδιδών ( Rosaeae). Είναι μια πολύ καλή επένδυση στον οπωρώνα μας γιατί μπορεί να μας προσφέρει αρκετά οφέλη. Η χρυσομηλιά είναι ένα πολύ όμορφο δέντρο πολύ επιβλητικό την άνοιξη με τα γυαλιστερά πράσινα φύλλα του. Είναι πολύ εύκολες στη μεταχείριση και επίσης πολύ ανθεκτικές στην ξηρασία. Όταν τελειώσει η καρποφορία τους σταματούμε το συχνό πότισμα ( μόνο μια φορά το μήνα) για να αποφύγουμε την εμφάνιση της πίσσας. Η πίσσα αυτή είναι ο αργός θάνατος του φυτού μας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Είναι πολύ ευαίσθητες σε χειμωνιάτικες βλάβες και πολύ επιρρεπή σε όψιμους παγετούς.  Μεγαλώνουν αρκετά εύκολα και πρέπει να κλαδεύουμε και να αραιώνουμε κάθε χρόνο. Οι καρποί πρέπει να αραιώνονται σε απόσταση 5-7 εκ μεταξύ τους όταν έχουν διάμετρο περίπου 2,5 εκ.  Αν το δέντρο καρποφορεί μόνο εναλλασσόμενες  χρονιές, κλαδέψτε πολύ όταν πάνω από τα μισά λουλούδια έχουν ανοίξει. Το κλάδεμα ενθαρρύνει νέους βλαστούς που καρποφορούν για τουλάχιστο 3 χρόνια. Αφαιρέστε κλαδιά που είναι μεγαλύτερα από 6 χρονών.

Για λίπανση εφαρμόζουμε κομπόστα ανακατεμένη με στάχτη και καλά χωνεμένη κοπριά την άνοιξη πριν εμφανιστούν τα φύλλα. Τα χρυσόμηλα είναι πολύ επιρρεπή στη μύγα της μεσογείου. Πρέπει οπωσδήποτε να φτιάξουμε παγίδες για τη μύγα. Η τοποθέτηση της παγίδας πρέπει να γίνει μετά τα μέσα Απριλίου ή ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Σε μια μπουκάλα όπως τη φωτογραφία πιο πάνω βάζουμε ένα ποτήρι κρασί ένα μικρό κομμάτι χταπόδι και γεμίζουμε το υπόλοιπο με νερό λίγο πιο κάτω από τη σωλήνα. Αναπληρώνουμε με νερό.


14431221742_bc6b045d08_hΟφέλη στην υγεία

Τα θρεπτικά συστατικά στα χρυσόμηλα  μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία της καρδιάς και των ματιών. Η υψηλή β-καροτίνη περιεχόμενο των χρυσόμηλων τα καθιστά σημαντικά για την υγεία της καρδιάς. Η β-καροτίνη βοηθά στην προστασία της LDL χοληστερόλης από την οξείδωση, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της καρδιακής νόσου. Τα χρυσόμηλα είναι μια άριστη πηγή βιταμίνης Α, μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης C, καθώς και μια καλή πηγή φυτικών ινών και καλίου. Το ισχυρό αντιοξειδωτικό λυκοπένιο είναι ένα από τα καροτενοειδή που βρέθηκαν σε χρυσόμηλα.

EM_Aktiv-500x500Το ΕΜ Active είναι το τελικό προϊόν της ζύμωσης 3% ΕΜ Πυκνού, 3% μελάσας ζαχαροκάλαμου και νερού. Το μίγμα αυτό ζυμώνεται κάτω από αναερόβιες συνθήκες για 7 ημέρες σε θερμοκρασία 35 έως 38 βαθμών Κελσίου. Το ΕΜ Active λειτουργεί κυρίως ως βελτιωτικό εδάφους, διότι βοηθά την βλαστική ικανότητα των φυτών, το ριζικό τους σύστημα, την ανθοφορία και την καρποφορία. Επίσης την βιοχημική κατάσταση του εδάφους και επιταχύνει την κομποστοποίηση. Μόνο πολύ φρέσκο ΕΜ Active χρησιμοποιείται σε αυτή την περίπτωση, επειδή οι μικροοργανισμοί είναι ποιο δραστήριοι σε όλη την διάρκεια της εβδομάδας μετά την παραγωγή του ΕΜ Active

 

Το Βiolit είναι 100% φυσικό προϊόν ηφαιστειακής προέλευσης. Πρόκειται για ασβεστόλιθο από τα βουνά του Τιρόλου (Αυστρία), που έχει  κονιορτοποιηθεί και εμπλουτιστεί με (ΕΜ) Αποτελεσματικούς Μικροοργανισμούς (κυρίως με βακτήρια  γαλακτικού οξέος).

  • Biolite-trasparent (1)Εμπλουτίζει το έδαφος με μέταλλα και ιχνοστοιχεία, επιτυγχάνοντας έτσι την αύξηση της γονιμότητας του και την υγεία των φυτών.
  • Δυναμώνει τα φυτά και αυξάνει την άμυνά τους σε σχέση με τα παράσιτα.
  • Συμβάλει στην αύξηση της θερμοκρασίας και τον αερισμό του εδάφους.
  • Ενισχύει και προστατεύει την βακτηριακή χλωρίδα στην επιφάνεια των 

 

Preta_Streu

Η τεχνική της χρήσης άνθρακα για τη βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους προέρχεται από τη λεκάνη του Αμαζονίου τουλάχιστον 2.500 χρόνια πριν. Οι αυτόχθονες Ινδιάνοι της περιοχής  δημιούργησαν άνθρακα και τον ενσωμάτωσαν σε μικρά αγροτεμάχια 1-80 εκτάρια σε μέγεθος. Το Terra Preta, όπως είναι γνωστό σε αυτόν τον τομέα της Βραζιλίας, παραμένει εξαιρετικά γόνιμο μέχρι σήμερα, ακόμη και με ελάχιστη ή καμία εφαρμογή λιπασμάτων. Και αυτό είναι σε μια περιοχή του κόσμου, γνωστή για την ιδιαίτερα άγονα εδάφη της.

Multikraft_LogoΗ Multikraft τώρα και στην Κύπρο. Διαθέτουμε τα προϊόντα της Multikraft με προδιαγραφές από τον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO,  HACCP, PASTUS +). Η προμήθεια των προϊόντων γίνεται διαμέσου της  NATURAMNaturam είναι η επίσημος αντιπρόσωπος των αυθεντικών EM-Προϊόντων της Αυστριακής εταιρείας Multikraft.