ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ

Ο εμβολιασμός είναι μια τεχνητή σύζευξη μέσω της οποίας δύο μέρη διαφορετικών φυτών μεγαλώνουν σαν ένας οργανισμός. Το φυτό πάνω στο οποίο πραγματοποιείτε αυτή η διαδικασία ονομάζεται υποκείμενο και το τμήμα του δέντρου ή φυτού που έχει μεταφυτευτεί στο υποκείμενο, ονομάζεται εμβόλιο. Το υποκείμενο παρέχει τη στήριξη στο έδαφος και τη χορήγηση θρεπτικών συστατικών, ενώ οι λειτουργίες της χλωροφύλλης και η αναπνοή λαμβάνουν χώρα στον εμβολιασμό.
cebccf80cebfcebbceb9 grafting mati P4170016Μέθοδοι εμβολιασμού

Ο εγωκεντρισμός. Με τον τρόπο αυτό κόβουμε οριζόντια το βλαστό του υποκειμένου και πάνω του κάνουμε μια βαθιά σχισμή κάθετη. Μέσα στη σχισμή αυτή βάζουμε ένα κλαδί εμβόλιο με μερικά μάτια επάνω. Δένουμε κατόπιν πολύ σφιχτά το κομμένο μέρος. Το πάνω μέρος του κορμού που είναι γυμνό καλύπτεται με μάστιχο για να αναγκαστούν οι χυμοί του φυτού να περάσουν όλοι από τα εμβόλια που βάλαμε.

Ο ενοφθαλμισμός. Από το κλαδί – εμβόλιο αφαιρούμε ένα μάτι μαζί με ένα κομμάτι φλοιό και τον βάζουμε κάτω από το φλοιό του υποκειμένου. Μετά κλείνουμε τοποθετούμε μάστιχο στη σχισμή και το δένουμε.

Στη σύζευξη αυτή και τα δύο μέρη διατηρούν τα γενετικά τους χαρακτηριστικά, παρόλο που είναι κολλημένα μεταξύ τους. Για παράδειγμα , στη περίπτωση των οπωροφόρων οι καρποί που προκύπτουν δεν είναι υβριδικοί αλλά όμοιοι με το φυτό-δότη του εμβολίου. Γι αυτό, συνηθίζεται να φυτεύουμε δέντρα με πικρούς καρπούς, τα οποία συνήθως έχουν πιο ανθεκτικές ρίζες, και εν συνεχεία τα εμβολιάζουμε με δότες που δίνουν τους επιθυμητούς καρπούς. Σχεδόν πάντα ο εμβολιασμός  πραγματοποιείται σε ξυλώδη φυτά, παρόλο μου μερικές φορές πραγματοποιείται σε ντομάτες και κάκτους. Σε μερικές περιπτώσεις , ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος για να πετύχουμε νέα είδη και κατά κανόνα, είναι η πιο απλή μέθοδος για να έχουμε ένα ώριμο είδος από μια συγκεκριμένη ποικιλία. Στην ανθοκομία, τα εμβόλια χρησιμοποιούνται για να βελτιώσουμε τις αισθητικές ιδιότητες ενός είδους.

Για σίγουρα αποτελέσματα

Όλοι οι βλαστοί αποτελούνται σε γενικές γραμμές από τρεις ζώνες. Η πιο εσωτερική ζώνη ονομάζεται μεδούλι και είναι ανοικτού χρώματος. Ο παχύς μανδύας που την περικλείει είναι γνωστός ως κάμβιο ή δοκός και με τη σειρά του περιστοιχίζεται από το πιο εξωτερικό στρώμα που το προστατεύει και ονομάζεται φλοιός. Τα διαφορετικά μέρη που σχηματίζουν τον βλαστό πρέπει να είναι σε επαφή με τα αντίστοιχα τμήματα στα οποία διαιρείται το εμβόλιο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι κάθε περιοχή του βλαστού είναι ικανή να ενωθεί ή να επουλωθεί, μόνο εάν βρίσκεται σε επαφή με ένα αντίστοιχο τμήμα του εμβολίου. Για να το πετύχουμε, το πάχος των τριών ζωνών πρέπει να είναι ίδιο στο εμβόλιο και στο βλαστό του υποκειμένου. Εάν δεν είναι ίσο, είναι αναγκαίο να βεβαιωθούμε ότι τουλάχιστον οι λωρίδες του ίδιου τύπου είναι σε στενή επαφή.

Συγκέντρωση εμβολίων

Ο χειμώνας είναι η κατάλληλη στιγμή να συγκεντρωθούν εμβόλια για τον εμβολιασμό της Άνοιξης.

  1. Χρόνος. Η καλύτερη εποχή του χρόνου για να συγκεντρωθούν εμβόλια  θα ποικίλλει ανάλογα με το βιο-περιφερειακό κλίμα και το είδος των φυτών. Τα εμβόλια θα πρέπει να είναι σε αδρανή φάση και επιθεωρούνται για καταστροφή λόγω παγετού.
  2. Γνησιότητα. Το καλύτερο εμβόλιο θα πρέπει να ληφθεί από υγιείς δέντρα που έχουν αποδείξει την αξία τους ως παραγωγικά και είναι πιστά στο όνομά και στο είδος τους. Ονομάστε κάθε ποικιλία προσεκτικά κατά την κοπή και  χρησιμοποιήστε μια ετικέτα αδιάβροχη για σήμανση.
  3. Επιλογή. Προσπαθήστε να επιλέξετε  εμβόλιο ενός έτους (ανάπτυξη της περασμένης σεζόν) που θεωρείται γενικά καλύτερο. Περίπου διαμέτρου ενός μολυβιού και 10 έως 15 cm μακρύ είναι συνήθως ιδανικό.
  4. Αποθήκευσης. Η βασική απαίτηση είναι να διατηρηθεί η υγρασία στο εμβόλιο και να είναι ζωντανό, αλλά όχι τόσο υγρό ώστε να σαπίζει, και τη διατήρηση μιας χαμηλής θερμοκρασίας ώστε να αποτραπεί το πρόωρο άνοιγμα των οφθαλμών και την προστασία από το πάγωμα. Φυλάσσονται σε πλαστικές σακούλες με κάποια υγρασία σε ψύξη μέχρι να είστε έτοιμοι να τα χρησιμοποιήσετε.

5. Ασθένειες. Να είστε προσεκτικοί για να μην επιλέξετε εμβόλια από  δέντρα που είναι ύποπτα προσβολής ή φιλοξενούν  βακτήρια, ιούς, μύκητες ή ασθένεια.

Για αρχάριους

Για άτομα που δεν έχουν κάνει εμβολιασμούς προηγουμένως, συστήνεται πιο πολύ ο εμβολιασμός που ενώνει πάσαλο με τομή πάνω σε μια σχισμή (εγωκεντρισμός). Το μικρό μέγεθος του πασσάλου σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η περιοχή του κορμού στον οποίο έγινε τομή είναι εκεί που ρέουν οι χυμοί και περισσότερη δύναμη, κάνουν λιγότερο σημαντικές τις τομές και τη σύνδεση, πράγμα που διευκολύνει την επιτυχία της προσπάθειας. Είναι μόνο αναγκαίο να ετοιμάσουμε μια πολύ λεπτή σφήνα προκειμένου να μπει μέσα στη σχισμή.

Project details

Like it?

Date

Comments