• ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΠΟΡΕΙΟΥ
 • ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΠΟΡΕΙΟΥ
 • ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΠΟΡΕΙΟΥ
 • ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΠΟΡΕΙΟΥ
 • ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΠΟΡΕΙΟΥ
 • ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΠΟΡΕΙΟΥ
 • ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΠΟΡΕΙΟΥ
 • ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΠΟΡΕΙΟΥ
 • ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΠΟΡΕΙΟΥ
 • ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΠΟΡΕΙΟΥ
 • ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΠΟΡΕΙΟΥ
 • ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΠΟΡΕΙΟΥ
 • ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΠΟΡΕΙΟΥ
 • ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΠΟΡΕΙΟΥ
 • ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΠΟΡΕΙΟΥ
 • ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΠΟΡΕΙΟΥ
 • ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΠΟΡΕΙΟΥ
 • ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΠΟΡΕΙΟΥ
 • ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΠΟΡΕΙΟΥ
 • ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΠΟΡΕΙΟΥ
 • ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΠΟΡΕΙΟΥ
 • ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΠΟΡΕΙΟΥ
 • ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΠΟΡΕΙΟΥ
 • ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΠΟΡΕΙΟΥ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΠΟΡΕΙΟΥ

Η προετοιμασία ενός σπορείου σε ένα θερμοκήπιο σας επιτρέπει να φυτέψετε τα λαχανικά σας αρχές της Άνοιξης , φέρνοντας έτσι τα λαχανικά στο σπίτι σας όταν οι τιμές της αγοράς είναι ψηλές. Όσο πιο νωρίς τόσο καλύτερα, αν αρχίσουμε από τώρα μπορούμε ενδεχομένως να έχουμε τα λαχανικά μας από τον Μάιο. O σπιτικός λαχανόκηπος έχει υποστεί μια επανάσταση κατά την τελευταία δεκαετία, καθώς οι διάφορες εταιρείες κηπευτικών, πρόθυμοι να εκμεταλλευτούν την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος σε βιολογικές καλλιέργειες που καλλιεργούνται στο σπίτι (κυρίως λαχανικά) έχουν ωθήσει την ιδέα της «εύκολης κηπουρικής». Αυτό έχει οδηγήσει σε ορισμένες παράξενες υπερβολές, όπως σπορόφυτα μαρουλιού να  πωλούνται σε 0.50 σεντ έκαστος το οποίο θα σας κοστίσει πολύ περισσότερα από να το αγοράζετε από κατάστημα βιολογικών προϊόντων. Υπάρχει σίγουρα μια θέση για τα σπορόφυτα και την εύκολη κηπουρική, αλλά μερικές φορές αξίζει την αναβίωση της παραδοσιακής μεθόδου και την τέχνη της δημιουργίας ενός παραδοσιακού σπορείου.

Η τεχνική του μεγαλώματος των φυτών από σπόρους, παρά η αγορά έτοιμων, είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους βιολογικούς καλλιεργητές, γιατί τα φυτά θα είναι βιολογικά από την αρχή. Δυστυχώς, δεν υπάρχει αρκετός σπόρος διαθέσιμος, οργανικά καλλιεργημένος. Μπορείτε να κρατήσετε το σπόρο μερικών καλλιεργειών και λουλουδιών από το δικό σας κήπο αν έχετε χρόνο και χώρο.

Τι είναι τα υβρίδια

Οι σπόροι που θα αγοράσετε να ελέγξετε τον φάκελο να μην  γράφει F1 ή F2 ή VF ή κάτι παρόμοιο παρά μόνο opensourceseeds.    Τα περισσότερα λαχανικά και κάποια από τα φρούτα που φτάνουν πλέον στο πιάτο μας έχουν «γεννηθεί» με τεχνητή γονιμοποίηση, δηλαδή είναι καρποί που έχουν προκύψει από την καλλιέργεια υβριδίων.  Τα υβρίδια είναι σπόροι που δημιουργούνται από τους γεωπόνους, που συνδυάζουν χαρακτηριστικά δύο ή και περισσότερων ποικιλιών, με στόχο να δημιουργηθεί μια τρίτη με βελτιωμένα κατά το δοκούν χαρακτηριστικά. Γίνετε λήψη της γύρης από το αρσενικό και τη διαβίβασή της στο θηλυκό. Οι σπόροι των υβριδικών φυτών δεν μπορούν να φυτευτούν γιατί είναι στείροι. Δεν πρέπει να συγχέονται με τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα, αφού στη διαδικασία παραγωγής των υβριδίων δεν παρεμβαίνει η βιοχημεία. Οι ερευνητές δίνουν πραγματική μάχη για να βελτιώσουν κάθε φορά τα παραγόμενα υβρίδια, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να συνδυάσεις πολλά χαρακτηριστικά για να κάνεις το τέλειο υβρίδιο. Οι οίκοι σποροπαραγωγής αναγκάζονται να δώσουν προτεραιότητα σε κάποιον παράγοντα – ανθεκτικότητα, απόδοση, εμφάνιση. Προς το παρόν, αυτό που διαπιστώνουμε όλοι είναι ότι χάθηκε η ιδιαίτερη γεύση του κάθε προϊόντος. Είναι σαφές, λοιπόν, ότι οι οίκοι σποροπαραγωγής έδωσαν έμφαση στην όψη και την αντοχή του προϊόντος, ξεχνώντας όμως το πιο βασικό – γευση.

Κατάλληλες συνθήκες

Φως-Θερμοκρασία. Γενικά, τα φυτά που χρειάζονται ζεστό κλίμα για να μεγαλώσουν χρειάζονται υψηλότερες θερμοκρασίες για να βλαστήσουν. Μέχρι ένα σημείο, όσο υψηλότερη η θερμοκρασία τόσο γρηγορότερα θα βλαστήσει ο σπόρος. Πάντως, μια πολύ υψηλή θερμοκρασία μπορεί να είναι επιζήμια, και για μερικούς σπόρους μπορεί να φτάσουμε αυτό το όριο εύκολα. Το μαρούλι, για παράδειγμα, δεν βλαστάνει καλά πάνω από περίπου 25 βαθμούς κελσίου μια θερμοκρασία που συχνά ξεπερνιέται από τον Ιούνιο και μετά.

Υγρασία και Αέρας. Οι σπόροι χρειάζονται υγρασία και αέρα για να βλαστήσουν, αλλά η υπερβολική υγρασία θα μειώσει τη θερμοκρασία, θα απομακρύνει τον αέρα και θα ενθαρρύνει τις μυκητιάσεις. Τα σπορόφυτα που θα βγουν χρειάζονται υγρασία και όχι κατακράτηση νερού.

Σπόροι ειδικού χειρισμού. Σπόροι με σκληρό κέλυφος μπορούμε να τους τρίψουμε απαλά μέσα σε δύο γυαλόχαρτα και να μαλακώσει το κέλυφος. Άλλη μέθοδος είναι να βάλουμε τους σπόρους σε θέρμο με ζεστό νερό για αρκετές ώρες. Τους μεγάλους και με σκληρό κέλυφος σπόρους τους κάνουμε στον καθένα ξεχωριστά μια μικρή εγκοπή με ένα κοφτερό μαχαίρι.

Πρόψυξη. Μερικοί σπόροι ειδικά αυτοί των αγριολούλουδων χρειάζονται μια περίοδο ψύχους πριν βλαστήσουν. Σπόροι που μάλλον θα χρειαστούν αυτή τη διαδικασία περιλαμβάνουν την αγγελική, τις καμπανούλες, το άλλιουμ, μερικά είδη παπαρούνας, τις πριμούλες και την εχινάκεια. Οι σπόροι θα πρέπει να μπουν στο ψυγείο για 3-4 βδομάδες πριν να φυτευτούν.

Οργανική ύλη φύτευση

Σε ένα βιολογικό κήπο τα φυτά που μεγαλώνουν σε δοχεία θα πρέπει να τρέφονται κυρίως από τη δράση των μικροοργανισμών που απελευθερώνουν θρεπτικά συστατικά από την οργανική ύλη και όχι από χημικά λιπάσματα. Αυτό δίνει μια σταδιακή παροχή μιας ολόκληρης γκάμας θρεπτικών συστατικών και έχει σαν αποτέλεσμα υγιή και ισορροπημένη ανάπτυξη. Είναι λοιπόν σημαντικό να αγοράζετε τα κατάλληλα οργανικά μείγματα για τη σπορά και τη φύτευση των σπόρων σε γλάστρες. Αυτά συχνά καλούνται κομπόστα αλλά δεν πρέπει να συγχέονται με την κομπόστα του κήπου. Η κομπόστα του κήπου μπορεί να κάψει τους σπόρους ή τα μικρά φυτά όταν βλαστήσουν. Εναλλακτικά μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας μέσο ανάπτυξης. Τα ιδανικά βασικά συστατικά για ένα μείγμα θα πρέπει να περιλαμβάνουν μια ποικιλία μεγεθών σωματιδίων και έτσι διαφορετικό χώρο ή μέγεθος πόρων. Το μείγμα επίσης θα πρέπει να είναι αρκετά σταθερό για να διατηρήσει αυτή τη δομή όταν μπαίνει σε γλάστρες και ποτίζεται συνεχόμενα από πάνω. Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους, γιατί το έδαφος από μόνο του δεν είναι κατάλληλο για να το τοποθετήσουμε σε γλάστρες – γίνεται συμπαγές και μη αεριζόμενο. Μερικά από τα υλικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι όπως φυσικό χώμα, χούμο, τύρφη, άμμο και κοπριά με όλα τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη των φυτών. Προσοχή στην κοπριά να είναι χωνεμένη και τη σε βάζουμε μικρή ποσότητα.

Κατασκευή σπορείου

Για την κατασκευή του σπορείου προτίμησα μια εύκολη και οικονομική λύση. Αγόρασα ένα έτοιμο ράφι από το εμπόριο που μου στοίχισε μόνο 27 ευρώ και θα το έχω για αρκετό καιρό και μπορώ να το χρησιμοποιήσω και άλλους σκοπούς. Η συναρμολόγηση του είναι πολύ εύκολη και γρήγορη αφού υπάρχουν οδηγίες χρήσεις. Μέσα σε 30 λεπτά ήταν έτοιμο. Καλό θα ήταν αν το περνούσατε και ένα χέρι μη τοξικό βερνίκι για περισσότερη προστασία από τον ήλιο και το νερό. Στη συνέχεια θα πρέπει να βάλουμε διαφανές νάιλον για προστασία του σπορείου μας από τον αέρα τη παγωνιά και τη βροχή. Τοποθετήστε το νάιλον με τέτοιο τρόπο ώστε να έχετε πρόσβαση από τη μπροστινή πλευρά. Με ένα καρφωτικό χειρός τοποθέτησα το νάιλον σε όλες τις πλευρές και το έδεσα στην μία άκρη για εύκολη πρόσβαση.   Ο κάθε ένας μπορεί να σκεφτεί τον δικό του τρόπο κατασκευής σπορείου φτάνει γι αυτόν να είναι πρακτικό και βολικό.

Φύτευση των σπόρων

Τώρα που έχουμε ετοιμάσει το σπορείο μας, τους βιολογικούς μας σπόρους και το μείγμα ανάπτυξης είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε να φυτεύουμε τους σπόρους μας. Θα πρέπει να προμηθευτούμε και τα κατάλληλα δισκία σποράς από κάποιο φυτώριο ή μπορούμε σε πλαστικά ποτήρια να τα τρυπήσουμε στο κάτω μέρος με μια βελόνα για αποστράγγιση. Επίσης καλό θα ήταν να γράφουμε σε κάθε δισκίο ή πλαστικό ποτήρι το όνομα του σπόρου που βάλαμε για να ξέρουμε όταν μεγαλώσει τι είναι και τι ποικιλία είναι. Πάρτε τα ξυλάκια που περνούμε τα σουβλάκια και κόψτε στη μέση και τοποθετήστε στην άκρη αυτοκόλλητο (σαν μια μικρή σημαία )που μπορείτε να γράψετε τι είναι.

Τοποθετούμε το μείγμα ανάπτυξης στο δισκίο μέχρι τα 2/3 και βάζουμε τους σπόρους μας και μετά τους καλύπτουμε με μείγμα 3 φορές το ύψος του σπόρου μας. Γενικά, φυτεύεις σε τόσο βάθος όσο είναι τρεις φορές το ύψος του σπόρου. Ποτίστε τα δισκία με πολύ προσοχή δεν πρέπει το νερό να έχει πίεση γιατί θα παρασύρει τους σπόρους μας. Καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε μικρό ψεκαστήρα και ποτίζουμε ξανά όταν δούμε το πάνω μέρος του μείγματος να είναι στεγνό. Στο πότισμα καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε και μικροοργανισμούς με αναλογία 1:100 για φυσική λίπανση και καλύτερα αποτελέσματα. Τα νεαρά φυτά καλό θα τους έκανε και ένα πότισμα από εκχύλισμα τσουκνίδας με αναλογία 1:15 για ενδυνάμωση του σπορόφυτου.

Μεταφύτευση

Προετοιμάστε το μέρος της φύτευσης τουλάχιστον μία ή δύο εβδομάδες πριν και μεταφυτεύστε μια μουντή μέρα ή περιμένετε μέχρι το βράδυ αν κάνει ζέστη. Ένα ζεστό, υγρό έδαφος είναι ιδανικό – ποτέ μην φυτεύεται όταν έχει πολύ κρύο ή συνθήκες κατακράτησης νερού. Μην αφήνεται τα φυτά στις γλάστρες να αναπτύξουν υπερβολικά τις ρίζες τους σε βαθμό ασφυξίας ή να πεινάσουν και μην επιτρέψετε στα φυτά στα σπορεία να μεγαλώσουν και να γίνουν πολύ μεγάλα, περίπου μέχρι 15 εκατοστά. Κάντε μια τρύπα αρκετά μεγάλη για να φιλοξενήσει τις ρίζες άνετα. Τοποθετήστε το φυτό μέσα και γεμίστε με χώμα τις ρίζες. Ποτίζετε τακτικά αν έχει ξηρασία μέχρι τα φυτά να εγκατασταθούν καλά. Δώστε κατά προσέγγιση 150 ml σε κάθε φυτό κάθε φορά που ποτίζετε.Project details

Like it?

Date

Comments