ΚΛΑΔΕΜΑ

Το κλάδεμα είναι μια φυτοκομική πρακτική που μεταβάλλει τη μορφή και την ανάπτυξη ενός φυτού. Με βάση την αισθητική και την επιστήμη, το κλάδεμα μπορεί επίσης να θεωρηθεί προληπτική συντήρηση. Πολλά προβλήματα μπορούν να προληφθούν με σωστό κλάδεμα κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης ενός δέντρου ή θάμνου. Αυτή η διαδικασία μπορεί να εξυπηρετεί διαφορετικούς σκοπούς των οποίων η σπουδαιότητα διαφέρει από φυτό σε φυτό, αν και το κλάδεμα των νεκρών ή άρρωστων κλαδιών είναι αναγκαία σε κάθε περίπτωση.

Τι χρησιμότητα έχει το κλάδεμα των δέντρων

Όταν κλαδεύουμε ένα φυτό θα πρέπει να έχουμε ένα συγκεκριμένο σκοπό στο μυαλό. Το κλάδεμα μόνο και μόνο επειδή είναι εποχή κλαδέματος δεν είναι ένας καλός λόγος για να κλαδέψουμε. Μερικοί καλοί λόγοι για το κλάδεμα περιλαμβάνουν μορφοποίηση των φυτών, την απομάκρυνση των νεκρών και κατεστραμμένων κλαδιών, καθώς και φυτά που μεγάλωσαν εκτός της περιοχή τους.

Τα φυτά μπορούν να κλαδευτούν για να βελτιωθεί η παραγωγή ανθέων – παράδειγμα τα τριαντάφυλλα. Τα καρποφόρα δέντρα κλαδεύονται για να αυξηθεί η νέα ανάπτυξη και η δημιουργία νέων καρπών. Το κλάδεμα σε ένα γερασμένο φυτό μπορεί να βοηθήσει στην αναζωογόνηση και να ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέων βλαστών.

Το κλάδεμα έχει πρωταρχική θέση στην διαμόρφωση ενός νέου δέντρου, θάμνου ή αμπέλου. Όταν γίνει αυτό σωστά μειώνει ουσιαστικά όλα τα επόμενα κλαδέματα αργότερα στην πορεία ανάπτυξης του φυτού.


hurr_prunetree052712-011 pg3 pruningdiagram treepruning_lgΤεχνικές

Το κλάδεμα είναι μια απαραίτητη τεχνική για να διασφαλίσουμε την υγεία και ευρωστία του φυτού. Το κλάδεμα χρησιμεύει για να τροποποιήσουμε τη μορφή του φυτού, πράγμα που εξαρτάτε από τη λειτουργία που θέλουμε να δώσουμε. Για παράδειγμα, η αναγκαιότητα του κλαδέματος ενός δέντρου που δίνει καλή σκιά διαφέρει από εκείνη που απαιτείται για να μπορέσει το δέντρο να παράγει άφθονα καρπούς. Ούτε είναι ο ίδιος ο τύπος του κλαδέματος στα πρώτα στάδια ανάπτυξης και στα μεταγενέστερα. Κατά κανόνα υπάρχουν  τρεις τύποι κλαδέματος: το κλάδεμα σχηματισμού, που πραγματοποιείται από τον πρώτο χρόνο ανάπτυξης, το κλάδεμα συντήρησης και το κλάδεμα καρποφορίας, που πραγματοποιείται από τον τρίτο χρόνο.
Πότε θα κλαδέψετε;

Νεκρά, κατεστραμμένα, και άρρωστα κλαδιά θα πρέπει να αφαιρούνται όσο το δυνατόν συντομότερο. Σε αντίθετη περίπτωση, η καλύτερη στιγμή για να κλαδέψετε είναι στα τέλη του χειμώνα, νωρίς την άνοιξη, λίγο πριν το δέντρο αρχίσει να ανοίγει τα μπουμπούκια του. Όπως λέμε στην γλώσσα των γεωργών πριν αρχίσουν οι χυμοί του δέντρου να κινούνται.

Πώς κλαδεύουμε

Βασικά, θέλετε ένα κεντρικό κορμό (που ονομάζεται «ηγέτης») και τρία ή τέσσερα βασικά κλαδιά να ανοίγουν προς τα έξω από τον κεντρικό κορμό. Κάθε κλαδί πλευρά θα πρέπει να είναι περίπου 15 – 25 εκατοστά πάνω ή κάτω από το κορμό των άλλων κλαδιών. Το φυτό μας πρέπει να σχηματίζει ένα κύπελλο να είναι καθαρό στο κέντρο ώστε να μπορούμε να μπούμε μέσα και να κόψουμε τους καρπούς. Ο στόχος είναι να φωτίζεται το κάθε κλαδί αλλά να μπορεί και ο αέρας να κυκλοφορεί εύκολα.  Οποιαδήποτε νεκρά ή κατεστραμμένα κλαδιά θα πρέπει να αφαιρούνται, όπως και όλα τα κλαδιών που δείχνουν προς τα μέσα ή ότι οι σταυρώνουν με ένα άλλο κλαδί.

Η τομή πρέπει να γίνει ελαφρώς πάνω από έναν οφθαλμό ή ένα ήδη ανεπτυγμένο κλαδί. Είναι αναγκαίο να αφήσουμε μια μικρή απόσταση ανάμεσα στα δύο, για να μην πνιγεί ή πάθει ζημιά  οφθαλμός ή το κλαδί, αλλά παράλληλα να προσπαθήσουμε η απόσταση να μην είναι πολύ μεγάλη αφού αυτό θα ευνοήσει το σάπισμα. Ο λόγος είναι ότι οι χυμοί ανεβαίνουν ανοδικά και όταν κόβονται τα αγγεία που τους μεταφέρουν, συνεχίζουν να ανεβαίνουν από την κοντινότερη δίοδο. Εάν όμως η τομή γίνει πολύ μακριά, αλλάζοντας κατεύθυνση οι χυμοί, δεν φτάνουν μέχρι την πληγή, κάτι που επιβραδύνει την επούλωση της πληγής και ευνοεί το σάπισμα.

Project details

Like it?

Date

Comments